Eilen kavimme kokeilemassa laitesukellusta Koh Tao diversin Pekka Sirkian kanssa. Kurssi alkoi sukellusvalineistoon tutustumisella ja kasaamisella, jonka jalkeen kannoimme kaikki kamppeet rantsulle. Siella Pekka opasti meille nelja erilaista taitokoetta, jotka jokaisen tulisi suorittaa ennen kuin paasisimme lahtemaan ensimmaiselle sukellukselle. Sitten ei muuta, kun kahlaten mereen pulloine paivineen ja polvilleen veteen. Aluksi opettelimme hengittamaan rekulaattorin kanssa veden alla. Kuulostaa helpolta, mutta aluksi tuntui, etta aivan taysin mahdotonta homma. Heli hyperventiloi ja Katja siina sivussa oli tukehtua koko laitteistoon. Alku ajatus oli, ainakin minulla henkilokohtaisesti, etta jos tasta selviaa hengissa niin johan on kumma. No leikkia ei voinut jattaa tietenkaan tassavaiheessa enaa kesken ja aloitimme suorittamaan taitokokeita.

1283691.jpg

Jokaisen tuli suorittaa taitokokeet vuorotellen Pekalle. Ensimmainen taitokoe oli oppia tyhjentamaan sukellusmaski veden alla, jota tapahtuu taman tasta ihan snorklatessakin. Koe oli melko helppo suorittaa, kun asiasta paasi jyvalle. Pekka onnitteli jokaista veden alla henkilokohtaisesti ja siirryttiin toiseen vaiheeseen. Toisessa kokeessa jokaisen tuli nayttaa, etta pystyisi rauhallisesti tyhjentamaan ilmaletkuston vedesta, jos rekulaattori tippuu suusta veden alla. Kolmantena opettelimme loytamaan rekulaattoriletkuston, jos se tippuisi veden alla. Viimeisen taitokokeen suoritimme pareittan. Olin Helin parina ja opettelimme jakamaan ilmaa veden alla, jos omasta ilmapullosta loppuisi ilma. Kaikki kokeet  suoritettuamme lahdimme kohti riuttaa, jonne oli matkaa jonkin verran uiden.

1310185.jpg

Sen jalkeen aloitimme puolen tunnin sukelluksen, joka oli ! Sukelsimme pareittain. Heli sukelsi Markon parina, joka oli kolmas sukelluskokeiluun osallistuva ja itse sukelsin Pekan perassa. Pekka naytti meille parhaimpia paloja meren alta, jotka jai varmasti kaikille meille mieleen. Sukelsimme 6,5 metriin syvimmillaan. Kaloja liikkui ymparillamme ja Pekka kavi nostamassa merisiilin nahtavaksemme. Aika hauskoja elukoita elelee pinnan alla :)

Sukelluksen jalkeen palailimme takaisin rantaan, mita nyt suonenveto hidasti omaa matkaani. Rapyloiden kanssa ensimmaista kertaa rapikoidessani vetivat kummatkin pohkeet kramppiin ja olin varsin tyytyvainen kellunta liivistani. No rantaan paastiin kuitenkin. Sitten opettelemaan varusteiden huoltoa ja vastaan ottamaan sukelluksen neljan taitokokeen suorittamis tutkintolappu. Niin ja sen jalkeen piti tietenkin kayda koko sukellusporukan kanssa paiva kaljoilla. Samassa yhteydessa tutustuimme Janneen, jonka kanssa sovimmekin taman paivan vene reissun. Siita Heli kertookin tarkemmin.

-Katja-