(kirjoitettu 3.8.2007)
 
Kaverini on vuosia vetänyt reissuja Karjalan Kannaselle ja itsekin pitänyt monena vuotena lähteä etsimään juuriani...tai ainakin niitä kivijalkoja. Nyt tarjoutui uudelleen mahdollisuus lähteä katsomaan isovanhempieni kotipaikkoja oikein opastettuna. Mikään bussireissu ei ole tiedossa vaan kaverin autolla lähdemme pienellä seurueella liikkeelle.

Matkan alku on jo ollut sen verran hankalahkoa että hieman hymyilytti ajatus kuinka loppumatka sujuu. Viisumia lähdimme sitten Helsingistä hommaamaan, löydettiinkin firma joka niitä välittää. Halvemmalla olisi kai saanut suurlähetystöstä mutta sinne soittaessani ja kysyessäni neuvoa jouduin asioimaan niin venäjän kun englannin kielelläkin ja asia ei tuntunut selviämän. Kaikissa ohjeissa viisumia hakiessa sanotaan että pelkkä vakuutuskortti riittää hakemukseen. Tosin siellä toimistossa setä kertoi että asiat muuttuneet ja tarvitaan todistus vakuutusyhtiöstä, mutta voimme faksata sen myöhemmin perässä.

Viisumihakemusta sitten kaverin kanssa väännettiin urakalla, kunnes setä vastaanottaessa kertoi, että kaverin passi rikki ja ei kelpaa. Jotenka ei muuta, kun passitoimistoon jonottelemaan ja hakemaan uutta passia. Onneksi meni reklamaationa ja lupasivat jo seuraavaksi päiväksi. Tämän jälkeen nokka kohti vakuutusyhtiötä, josta pitäisi saada todistus missä "ilmenee ruumiin kotiin kuljetus". (setä huonolla suomen kielellä taisi tarkoittaa sairaskuljetusta Venäjältä kotiin.) Vakuutusyhtiön täti oli erittäin ystävällinen ja pahoillaan, kun heidän järjestelmä kaatui ja ei pystynyt meille todistuksia tulostamaan, lupasi hoitaa asian pikapikaa niinkun hoitikin.

Nyt passissa vihdoin komeilee molemmilla komeat viisumit. Toivotaan että tästä matka paranee...

- Heli -